banner3

Opvoeding en begeleiding van Roemeense honden

Het opvoeden/grootbrengen van een hond is een zeldzaam genoegen in een mensenleven. De ontwikkeling van het karakter van uw hond, hoe vriendelijk en hoe goedgemanierd hij zal zijn, ligt voor een deel bij u.

Dat brengt tegelijkertijd ook een hele verantwoordelijkheid met zich mee.

Het is niet de bedoeling met deze informatie compleet te zijn, maar het kan u helpen de kennis te verschaffen om uw hondop te voeden tot een evenwichtige, gehoorzame en sociale hond.

Ontsnappen.

Een Roemeens hondje, net gearriveerd in Nederland, wil vaak ontsnappen. Terug naar de plek waar hij of zij vandaan komt. Hoe slecht wij de omstandigheden ook vinden in het asiel waar de hond vandaan komt, het is het enige wat de hond kent. Dus als de hond kan ontsnappen, zal deze dat ongetwijfeld doen. Facebook staat vol van net geadopteerde honden die in Nederland ontsnapt zijn. Wij, als Dogs Adoptions Nederland, willen dit niet meemaken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de adoptant of het opvanggezin zich bewust is van het ontsnappingsrisico. Tijdens de screening, huisbezoek en in de mails vlak voor de aankomst wordt hierop gewezen. Vaak denken mensen "dit gebeurt mij niet". Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en de honden zijn zeer vindingrijk. Sommigen kunnen zelfs deuren en ramen openen. Dus uit een halsband of tuigje glippen is een peulenschil.

Daarom hieronder wat tips om het ontsnappingsgevaar te minimaliseren:

1. Vanaf de aankomstlokatie is het verplicht de hond via een bench te vervoeren naar huis. Niet los in de auto. Stop nergens met de hond voordat u thuis ben. Open thuis de bench, maar zorg dat deuren en ramen dicht zijn.

2. Lijn de hond dubbel aan. Een halsband én een veiligheidstuig én twee riemen. Zorg dat de halsband en het tuig niet te los zitten. Het meest ideale is als de halsband een retrieverlijn is en een anti-ontsnappingstuig extra. (O.a. te bestellen via DAN: Veiligheidstuig op maat bestellen.)

28276887 1923991967625486 593594191424034383 n

Mogelijkheid is daarnaast nog een GPS tracker aan te schaffen. Plaats deze aan de halsband of tuig. Mocht de hond dan toch ontsnappen, dan is deze via dit systeem te traceren.    

3. Laat de hond niet alleen los in de tuin. Voor sommige honden zijn hekken van 2,5 meter een peulenschil om overheen te klimmen. Ook elk gaatje in een heg zal gevonden worden. Blijf er de eerstkomende tijd bij als de hond in de tuin is. Houd de hond aangelijnd, mogelijk aan een lange lijn.

4. Wees voorzichtig met de deuren openen, de hond kan zo wegglippen.

5. Wij adviseren met klem de eerstkomende drie maanden de honden niet los te laten, maar aangelijnd te houden. Loslaten kan altijd nog. Dit verschilt uiteraard per hond.

6. Neem adviezen van ons ten harte. We hebben hier ervaring mee en geven dit advies niet voor niets en weloverwogen.Tenslotte willen we opmerken dat als u aan al deze adviezen voldoet, het alsnog kan gebeuren dat de hond ontsnapt. Ze zijn zo snel en het is zo gebeurd. Neem dan contact op met een vrijwilliger van DAN en we helpen u met zoeken en met de juiste stappen ondernemen. Neem U alsublieft  bovenstaande adviezen ter harte! Het voorkomt veel narigheid.

De eerste kennismaking

Als uw hond voor het eerst bij u thuis komt, bent u waarschijnlijk blij en enthousiast. Belangrijk voor ogen te houden is hoe de hond zich voelt en wat hij allemaal meemaakt op dat moment. Vreemde mensen, vreemde omgeving, weg van het asiel , de vlucht per vliegtuig. U kunt dit vergelijken als dat u van de aarde naar de maan bent verhuisd. Alles is anders, het is vreemd, het is eng en geeft stress. De geuren, de temperatuur, het licht, de geluiden,huisvesting, de vele prikkels op straat etc. De hond krijgt dus nogal wat te verwerken. Het is belangrijk hem hierbij te ondersteunen. Geef uw hond vooral de tijd en rust op eigen tempo te onderzoeken waar ze terecht zijn gekomen.Om te ontdekken dat ze veilig zijn en dat u alle goeds met uw hond voor heeft. Bedenk dat u alle tijd heeft: waarom haasten? Verlang niet dat de hond gelijk contact zoekt. Laat uw hondje rustig wennen. 4 belangrijke dingen: geduld, liefde, rust en regelmaat. 

Het voorstellen van uw nieuwe hond aan het gezin moet stap voor stap gebeuren, zodat hij niet in verwarring raakt door te veel indrukken. Laat hem op zijn nieuwe adres eerst even op adem komen. Het is wellicht verstandig de eerste dagen bezoek tot een minimum te beperken. Als er kinderen in huis zijn, laat de kinderen dan een speeltje aanreiken of brokje, zodat de eerste kennismaking een feest wordt. Houd de kennismaking kort. Vertel uw kinderen dat ze niet achter de hond aan lopen. De hond komt wel naar hen toe op zijn/ haar moment. Reserveer een plaats in huis op een rustige plek (bijvoorbeeld een bench) waar de kinderen hem niet mogen aanraken en richt deze plek in als slaapplaats voor uw hond. Als de hond moe wordt en wil gaan slapen, brengt u hem naar die plek. Na een paar dagen zult u merken dat uw hond uit zichzelf, als hij moe is, die plek opzoekt. 

Houd uw hond aan de lijn als u hem voorstelt aan de andere hond in huis en sta toe dat ze elkaar besnuffelen. Wanneer de kennismaking niet goed verloopt, houdt ze dan uit elkaar tot ze aan elkaars aanwezigheid en geuren gewend zijn. Geef uw oudere hond uw aandacht waar uw nieuwe hond bij is. Zo legt uw oudere hond een verband tussen de aanwezigheid van de hond en plezierige dingen. Soms kan het handiger zijn buiten uw huis, op neutraal terrein, honden met elkaar kennis te laten maken. Dan kan een rustige kennismaking bespoedigen. Bewegen, wandelen, met uw beide honden werkt erg goed met aan elkaar laten wennen. Het leidt af, er is letterlijk ruimte.

Tracht bij het voorstellen aan andere huisdieren, in het bijzonder katten, te voorkomen dat de hond het dier gaat bijten of na rennen. Als u dat niet doet kan dit zich ontwikkelen tot een vervelende gewoonte. Houd uw hond daarom vast zodat u kunt verkomen dat hij iets doet waar het andere huisdier geen prijs op stelt. Of probeer uw hond met een speeltje of voertje af te leiden als het andere huisdier wegrent, om te voorkomen dat hij het andere huisdier achterna rent. Houd uw hond onder controle totdat het andere huisdier gewend is aan zijn aanwezigheid en uw hond geleerd heeft goed met het andere huisdier om te gaan.

De eerste nacht

De eerste nacht is alles nieuw en vreemd. Als u uw hond de bench als slaapplaats geeft, kan deze de eerste nachten ook mee naar uw slaapkamer. Als alternatief kunt u de eerste paar nachten ook naast de slaapplek van de hond te slapen. Als uw hond het moeilijk heeft, dan kunt u even geruststellend tegen hem praten of hem even aanraken met uw hand. Hij zal dan al snel rustig gaan slapen. Wat ook geruststellend kan zijn voor de hond is een klein lampje te laten branden daar waar de hond slaapt en/of zachtjes de radio aan laten Wees mild. Uw hond maakt veel mee: steun hem door er voor hem te zijn! Een eerste stap een goede roedelleider te zijn.

PS: Sommige honden hebben nare ervaringen gehad omtrent opsluiting. Voor hen kan een (gesloten) bench wellicht niet een plek zijn waarin de hond zich fijn zal gaan voelen. Dan kan een andere slaapplaats een optie zijn. bv een mand  in de woonkamer of in de woonkeuken.

Zindelijkheid

Zindelijk zijn houdt in het ophouden van van urine of ontlasting tot er een mogelijkheid is dit te kunnen doen. Medisch gezien is de sluitspier hier volledig toe in staat vanaf de leeftijd van 6 maanden. Dieren hebben een instinctieve drang hun nest schoon te houden en zullen zich, zodra ze kunnen, buiten het nest ontlasten. U kunt van dit instinct gebruik maken door uw hond bij te brengen dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten moet voor zijn behoefte. Als een hond nog weinig ervaring heeft als huishond, dan zal de hond nog niet (helemaal) zindelijk zijn. U zult uw hond in de gaten moeten houden om hem te behoeden voor ongelukjes binnenshuis. Om te voorkomen dat hij zich binnenshuis ontlast moet u hem regelmatig uitlaten. Minimaal ‘s ochtends vroeg, nadat hij gegeten heeft, na zijn middagslaapje, na het spelen, na iets opwindends (bijvoorbeeld als een lid van het gezin thuiskomt). Ga met uw hond mee naar buiten en wacht tot hij zijn behoefte heeft gedaan. Als hij zijn behoefte begint te doen, prijst u hem zachtjes. Als hij klaar is kunt u hem enthousiast belonen door vrolijk tegen hem te praten, hem aan te halen en tegelijkertijd een lekker voertje te geven. Als u deze manier hanteert, zal uw hond zich na een aantal dagen niet meer binnenshuis ontlasten.Als uw hond hoge nood te kennen geeft (vloer besnuffelen, piepen, rondjes draaien, hurkzit), ga naar de deur roep hem en laat hem zo snel mogelijk naar buiten.

Straf u hond nooit als u een hoopje of plasje op de vloer ontdekt dat daar al eerder is gedeponeerd. Een ongelukje kan gebeuren. Hij zal er niets van leren, niet omdat hij zich niet kan herinneren wat hij heeft gedaan, maar omdat hij geen verband ziet tussen de straf die hij krijgt en het feit dat hij al een poos geleden de vloer heeft bevuild. Dit kan uw hond onzeker of bang voor u maken en de vertrouwensband schaden. Honden worden in hun eigen tempo zindelijk.Hoe meer tijd en aandacht u aan het zindelijk maken schenkt, hoe sneller hij zindelijk zal worden. Heb geduld.

Conditie en beweging

Honden stammen af van de wolf, die met jagen aan de kost moest komen. Maar onze honden, die niet meer hoeven te jagen of te werken, moeten toch hun energie kwijt. De hoeveel beweging die een hond nodig heeft verschilt van individu tot individu. Het wordt o.a. bepaald door het ras of type, de leeftijd en het karakter van een hond.Een juiste hoeveelheid lichaamsbeweging is van wezenlijk belang voor het geluk voor uw hond.

Zorg voor voldoende rust tussen de activiteiten van uw hond door. Bouw de tijd van uitlaten rustig op. Als u merkt dat uw hond buiten wat schrikachtig of angstig is tijdens het wandelen (zie “tips angst wandelen” als u doorleest komt u het vanzelf tegen).

Een pup kan nog geen lange wandeling maken. Bouw de wandelingen lanzaam op. Bij een hond die weinig heeft kunnen bewegen in Roemenië zal er ook een opbouw in de tijd van wandelen moeten plaats vinden om overbelasting te voorkomen. Bouw ook hier het wandelen op, kijk goed naar uw hond. Een oudere hond geeft zelf aan wanneer het hem te veel wordt, zijn looptempo zakt dan. Houd hier rekening mee.

Spelen

Spelen is een goede activiteit tussen baas en hond. Zo wordt een hond zowel lichamelijk als geestelijk geprikkeld. Honden die actief worden gestimuleerd, ontwikkelen zich tot volwassen honden die goed kunnen leren en zich goed kunnen redden in onverwachte situaties. Bovendien wordt door spel de band tussen mens en hond verdiept. U kunt met uw hond spelen met een balletje, een flosje of ander hondenspeelgoed. Bij trekspelletjes is het goed om zelf het spel te beëindigen en hierna even het speeltje weg te leggen. Leg het later (als de hond er geen erg in heeft) weer terug bij zijn andere speeltje. Het is een uitstekende manier om de hond te laten zien dat u als eigenaar in staat bent leiding te geven. Zeker bij onzekere honden biedt dit vertrouwen en veiligheid. Als een hond het lastig vindt te spelen, kan het extra uitnodigend zijn dit met een oude sok met voertjes erin te doen.

Voeding

Goede voeding is van grote invloed op de gezondheid van uw hond.U kunt brok of diepvries -vers-vlees voeders geven.Belangrijk is de kwaliteit van voer. Er zijn brokken van hoogwaardige ,biologische en goedverteerbare ingredienten en brokken van goedkoop gewonnen grondstoffen.

Zo is het met vlees ook:vlees van hoogwaardige,biologische en goedverteerbare ingredienten en vlees van goedkope uit de bio industrie gewonnen grondstoffen.En een hele schakering ertussen. Het is goed te kijken welke voeding bij uw hond past, bij u als adoptant,uw leefstijl en uw portemonnaie. Er is niet zo snel een goed of slecht.


Socialiseren

Socialisatie met mens en dier is het proces waarbij honden leren een sociale relatie aan te gaan met alle levende wezens en mensen, jong en oud. Een hond zal ook moeten leren wennen aan geluiden,objecten,verkeer,etc. De basis van een goede socialisatie vindt doorgaans plaats als jong pupje en in het eerste halfjaar van een hondenleven. De pup staat open voor alle nieuwe ervaringen en zal zich daardoor makkelijker aanpassen in zijn nieuwe omgeving. Zodra de hond tot rust is gekomen na zijn aankomst hier, kan er een start gemaakt met het socialiseren aan de omstandigheden hier. Er worden ook veel volwassen honden geadopteerd.

Geruststelling :

Ook oudere honden kunnen nog veel leren, zij hebben een bewonderingswaardig aanpassingsvermogen. Hierbij is het van belang te kijken hoe het met uw hond gesteld is: is deze bang of juist niet, wat kan de hond allemaal al.

Goed te kijken naar welke stapjes in het socialiseren gezet kunnen worden is voorwaarden voor het succes ervan ( juiste moment-timing).

Om later problemen met andere honden te voorkomen is het van belang dat uw hond regelmatig met andere honden kan spelen. Zo leren zij verder de hondentaal en een goede manier om dit te bewerkstelligen is om met uw hond een hondencursus te volgen. Dit is de ideale plek voor pups maar ook volwasssen honden om de sociale vaardigheden van hun soort te verwerven.

Een goede hondenschool om de cursus te volgen moet minimaal voldoen aan:

-bekend zijn met buitenlandse honden en voor hen open staan: vraag hier specifiek naar! Hebben zij ervaring en wellicht een speciale groep voor adoptiehonden? In een kleine groep waar de focus ligt op socialisatie en gewenning aan nieuwe situaties ?

-een positieve manier trainen, zonder fysiek geweld en correctiematerialen.

-goed opgeleide instructeurs hebben tot kynologisch instructeur.

-groepen hebben van max 8 combinaties in een groep.

Tip :ga eens kijken bij een training om een beeld te vormen hoe er omgegaan wordt met honden.

(PS: niet voor al onze honden zal een hondenschool geschikt zijn. Bij (nog) veel angst is een hond er (nog) niet aan toe. Ga pas naar een hondenschool als de hond gewend is aan het leven bij u in huis en uw gezin).


Willen honden een gelukkig bestaan als huisdier hebben, dan moeten ze wennen aan alles wat zich in huis voordoet, bijvoorbeeld aan bezoek, stofzuigen en het geluid van de telefoon, maar ook aan het alleen thuisblijven. Ook moeten zij wennen aan ervaringen buitenshuis, zoals het meerijden in de auto, wandelingen in de stad of op het platteland en een bezoek aan de dierenarts. Probeer iedere dag dan ook iets met uw hond te ondernemen. Zorg er echter voor dat het de hond niet te veel wordt. Biedt dit gedoseerd aan. Doe b.v.verschillende keren per dag even iets met hem.

Alleen thuis blijven

Het is van het grootste belang dat alle honden het alleen zijn leren, maar dat is in het begin moeilijk en tegen-natuurlijk voor hen omdat ze roedeldieren zijn.Vaak zijn de honden uit Roemenie ook gewend met meer honden te leven. Als baasje kunnen we echter niet altijd aanwezig zijn en hoe eerder de hond daarmee om kan gaan hoe beter. Reserveer een vaste plaats in huis voor uw hond waar hij moet blijven als u niet aanwezig bent of geen tijd voor hem heeft bv een bench of mand. Veel honden ervaren een bench vaak als een "veilig hol". De bench moet groot genoeg zijn voor een slaapplaats en speelruimte. Eventueel kunt u een deken over de bench leggen, zodat uw hond de bench nog meer als een veilig hol ziet. Laat uw hond langzaam wennen aan de bench en laat in het begin het deurtje open. Begin uw hond te leren om alleen te blijven zodra hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Wacht tot hij moe is en wil slapen en zet hem dan in zijn bench met een warm dekentje en verlaat kort de kamer. Eventueel kunt u kledingstukken die naar uzelf ruiken in de bench leggen. Probeer aanwezig te zijn als hij wakker wordt, zodat u hem er direct uit kan laten. Kom terug als de hond stil is ( dit belonen) en niet als de hond piept (dan beloont u dit gedrag ). Vindt uw hond het in het begin toch nog eng in zijn bench, begin dan heel kort, maar een aantal minuten en bouw dit langzaam op. Geleidelijk zal hij het alleen zijn beschouwen als iets normaals. Hoewel het handig kan zijn uw hond in de bench onder te brengen, is het natuurlijk logisch hem de meeste tijd buiten de bench te laten door brengen. Evt. een radio aan om wat geluid om zich heen te hebben kan een vertrouwd gevoel geven. Gebruik de bench nooit om uw hond te straffen. De bench is ten alle tijden een positieve plek om te vertoeven. 

Bijlage Benchtraining

Auto en openbaar vervoer

Een hond laten wennen aan reizen in de auto en met het openbaar vervoer is aan te bevelen, ook als u er zelden gebruik van maakt. Neemt u hem zo vaak mogelijk mee tijdens korte autoritten. Zorg voor een comfortabele ondergrond zodat hij niet kan uitglijden en rijdt voorzichtig. Voor sommige kleine honden is een stevige doos het beste. Honden kunnen bang zijn voor de beweging van de auto. Sommige honden beginnen ook te kwijlen en te braken, wild in het rond springen en blaffen om de onrust kwijt te raken. Honden zullen dan stap voor stap moeten wennen aan autorijden en de bewegingen die daar bij horen. Gebruik speelgoed en lekkers om hun angst te overwinnen. Laat uw hond eerst een tijdje in een stilstaande auto zitten. Vervolgens kunt u de motor starten en de auto stationair laten draaien. Neem uw hond daarna mee op hele korte ritjes en ga vervolgens steeds iets langer de weg op. Beëindig de rit altijd met iets plezierigs zoals een wandeling of een maaltijd. Beloon altijd het gewenste gedrag!

Dierenarts

Er kunnen diverse redenen zijn waarom honden bij de dierenarts bang zijn, maar die angst hebben ze meestal al jong ontwikkeld. De meeste honden brengen een bezoek aan de dierenarts om ingeënt te worden. De injecties op zich doen niet veel pijn, maar om naar een onbekende plek te gaan, andere honden in de wachtkamer te ontmoeten, op een onderzoekstafel getild te worden en door een vreemd iemand te worden beetgepakt, kan voor een pup een traumatische ervaring zijn. Als dit zich enkele malen herhaalt, kan een hond bang worden voor de dierenarts. Om dit voor te zijn, dient het socialiseren zo vlot mogelijk te beginnen. Neem de hond overal mee naar toe zodat hij went aan het kennismaken met andere dieren en nieuwe situaties leert kennen. Probeer het bezoek aan de dierenarts aangenaam voor uw hond te maken. Laat hem rustig rondsnuffelen en neem eventueel speelgoed of lekkere voertjes mee. Ga tussendoor zo maar eens langs, bv.om te wegen zodat de hond went aan de ruimte van de dierenartspraktijk. Wellicht krijgt hij een brokje van assistente en krijgt de dierenartspraktijk een meer positieve betekenis voor uw hond. Wordt uw hond toch bang bij de dierenarts, zorg er dan voor dat hij kort daarna in soortgelijke situaties plezierige ervaringen heeft.

Opvoeden en begeleiding 

Als je als mens leiding wil geven aan je hond, zal je moeten weten hoe het gedrag van een roedeldier is. Onze gedomesticeerde honden stammen af van de wolven. Wolven leven in een roedel. Binnen de roedel heeft ieder dier zijn/haar plek. Deze strategie is voor honden het meest succesvol gebleken. Als de groep veilig voelt, wordt deze plek niet meer ter discussie gesteld .Dit zijn hernieuwde inzichten, in tegenstelling met het beeld dat vroeger bestond dat iedere wolf (hond) steeds bezig is een hogere positie in de roedel te verkrijgen. Hooggeplaatsen hebben een belangrijke en verantwoordelijke taak te zorgen voor nakomelingen, de bescherming van de roedel, zorgen voor een (emotionele) veiligheid en veilige omgeving. Zij hebben meer privileges t.o.v. lager geplaatsen. Het is normaal natuurlijk (roedel) gedrag dat als de band hecht is uw hond bij u wilt zijn. Zie dit als een compliment.

De veronderstelling dat iedere hond wordt gemotiveerd door een aangeboren verlangen om controle uit te oefenen op mensen en andere honden, onderschat de complexe communicatieve vaardigheden en het leervermogen van honden. 

De omgang met en de opvoeding van de hond

Algemeen:

De leerprincipes en gedragssystemen van de mens en hond zijn dezelfde.Een hond neemt het voorbeeld van de roedelleider over. Dat houdt in dat als wij als roedelleider bv corrigeren met agressie, de hond dit vanzelf overneemt in de vorm van agressie of angstig wordt.

Net als mensen: het milieu waarin je groot wordt bepaalt een groot deel van je gedrag.

Belonen (Positieve prikkel) versus Straf (negatieve prikkel)

Richt je als eigenaar op het aanleren van gewenste gedrag op een positieve manier. Zo voorkomt u het steeds bezig moeten zijn met het afleren van ongewenst gedrag. Veel is te voorkomen door logisch na te denken (bv het opruimen van uw goede schoenen waardoor uw hond er simpelweg niet op kan kauwen). Als u er van uitgaat dat uw hond volledig afhankelijk is van u als baas, dan schept dit de verplichting uw hond in een positief klimaat te laten leren. Dus beloon, als uw hond het goed doet. Gebruik voer, speeltjes, een aai, een verbale beloning. Dit zal zorgdragen voor een goede band en is eerste voorwaarde om ongewenst gedrag te voorkomen.

Belangrijk om te weten is, dat het geven van een positieve prikkel (beloning) veel effectiever is bij trainingsprocessen dan negatieve prikkels (straf). Deze leidt tot tijdelijke onderdrukking van gedrag, die langzaam weer verdwijnt. Bovendien leert een hond bij straffen te stoppen met het ongewenste gedrag maar weet deze nog niet het gewenste gedrag moet zijn. Te hard straffen kan leiden tot agressief gedrag en angstgedrag en verstoort de relatie tussen u en uw hond. 

Belangrijk in de opvoeding/begeleiding van uw hond

De meeste (adoptie) honden zijn gebaat bij een ondersteunende, niet straffende maar wel structurerende opvoedingsstijl.

-Wees consequent (ook als gezin - maak vooraf duidelijke afspraken en laat een ieder zich daar ook aan houden)

-Iets mag altijd of iets mag nooit. (bv op de bank wel/niet). Dat geeft duidelijkheid (dus grenzen) en zekerheid met als gevolg balans en rust en wenselijk gedrag.

-Als uw hond op het punt staat iets te doen wat onaanvaardbaar is, dan kunt u een woord gebruiken wat u duidelijk en neutraal uitspreekt op het moment dat uw hond het gedrag begint te vertonen en anders zo snel mogelijk tijdens of onmiddellijk na het vertonen van het ongewenste gedrag. Gebruik hiervoor een vast woord wat u in het dagelijks leven niet vaak gebruikt, bv: klaar,foei. 

-Als uw hond vervolgens afziet van het ongewenste gedrag, beloon hem er dan ook direct voor. Het is dan een brave hond.

-Een goede manier om bepaald gedrag af te leren is de hond, op dezelfde prikkel, ander gedrag aan te leren. Dit kan dan weer beloond worden. B.v. een hond gaat achter een jogger aan. De hond is gek op ballen gooien.

Op de prikkel van de jogger (komt aanrennen): spelen met je hond d.m.v ballen gooien. De hond leert dat dit gebeurt als er een jogger komt en laat de jogger met rust zonder dat hiervoor gestraft is.

-Er kunnen natuurlijk altijd momenten optreden waarop uw wensen botsen met die van uw hond. Bijvoorbeeld als u hem net roept als hij met een andere hond aan het spelen is. De waarde van de beloning die u hem wilt geven, zal dan groter moeten zijn dan de beloning die hij zou krijgen als hij zou doen wat hijzelf liever wilde. Zo kunt u bij het uitlaten altijd een speeltje of een extra lekker voertje meenemen.

-Een hond straffen voor iets wat hij gedaan heeft toen hij alleen thuis was, is zinloos. Honden leren in zulke situaties niets omdat ze het verband tussen vergrijp en straf niet snappen, zelfs niet als ze naar de plek worden gebracht waar het vergrijp plaatsvond. Straf zorgt er dan alleen maar voor dat de hond zijn baas of de plek waarop hij gestraft werd onbetrouwbaar gaat vinden en angstig wordt.

-Neem voer mee met wandelen, beloon altijd als uw hond komt (verbale beloning en brokje). Ook al duurt dit langer als u graag zou willen. Bij honden met een sterk jachtinstinct is het aan te raden altijd te blijven belonen met lekker voer (zodat de prikkel te willen komen groter is dan het konijn of vogel). Oefen het hier-commando in verschillende situaties. Als u de hond lokt met een brok, dan geeft u de brok ook altijd. Anders onthoud u de hond iets aangenaams en bent u hem feitelijk aan het straffen. Wanneer uw hond is weggelopen en na een half uur roepen terugkomt bij zijn baas, is de eerste reactie van de baas meestal de hond te straffen. Doe dit vooral niet. De hond zal namelijk ervaren dat hij gestraft wordt voor het terugkomen bij de baas. Het resultaat is dat hij zich in het vervolg wel twee keer zal bedenken voordat hij terugkomt 

-Bedenk ten alle tijden: grenzen geef je niet aan door uw hond pijn te doen, schrik aan te jagen, te intimideren of te schreeuwen naar uw hond .Iedereen is in staat zijn hond positief op te voeden.

-U kunt uw hond o.a. de volgende commando's leren: hier ,wandelen zonder te trekken, zit,sta, af, plat, sta, wacht,aandacht, vastpakken/ loslaten van een speeltje. Om dit goed aan te leren( en algemeen uw hond goed op te voeden) kan een goede hondenschool een bijdrage leveren. Soms luisteren dingen nauw, zoals hoe iets aangeleerd wordt, hoe u beloont, de juiste timing etc.

-Beloon uw hond onmiddellijk bij alles wat hij goed doet. Dat geeft vertrouwen. In het begin combineert u een voertje met een verbale beloning. Daarna geeft u minder versnaperingen, maar wel altijd een verbale beloning of een aai. En af en toe geeft u weer een voertje erbij om uw verbale beloning zijn kracht te laten behouden.-ervaart u echt problemen met het gedrag wat uw hond en lukt het niet deze (met bovenstaande tips) om te buigen: win deskundig advies in. Ook hier geldt: bij iemand met een positieve begeleidingsstijl. 

Kinderen en uw hond

-Laat uw kinderen nooit alleen met uw hond.

-Houd altijd een oogje in het zeil als uw hond samen is met uw kinderen.

-Kinderen in de leeftijd tot 12 jaar zijn geestelijk nog niet in staat leiding te geven aan een hond.

-Daarvoor zijn ze voor hun veiligheid afhankelijk van volwassenen in het gezin die wel boven de hond staan

-laat uw kind jonger dan 12 jaar dus niet alleen uw hond uitlaten.

 

Heeft u al een andere hond in huis. Hoe doen we dat nu als er een nieuwe hond bij een al aanwezige hond in huis bijkomt?

Als we de hond steunen die lager in rang staat, dan zal deze zich meer durven te veroorloven dan normaal in ons bijzijn. Dit kan leiden tot gevechten in aanwezigheid van de eigenaar. Als we de hond steunen die lager in rang staat, dan zal deze zich meer durven te veroorloven dan normaal in ons bijzijn. Dit kan leiden tot gevechten in aanwezigheid van de eigenaar. De andere kant is dat als de hond die hoger in rang staat een correctie wil toepassen op de ranglagere hond en de eigenaar ingrijpt, de ranghogere hond het gedrag niet kan afwerken. De kans is groot dat de hond dit gaat rechtzetten in afwezigheid van de eigenaar en er in diens afwezigheid gevechten ontstaan. Het is dus niet verstandig  zich niet al teveel te bemoeien met de communicatie tussen 2 honden. Ze regelen dit in zijn algemeenheid zelf.

Als er spanning tussen honden aanwezig is is het aan te raden:

-Bij binnenkomst: begroet de honden rustig en apart

-De honden apart eten geven zodat er geen strijd om voer ontstaat

-Geen opwinding veroorzaken tussen beide honden als bij trek- en stoeispelletjes.

-Geen van beide straffen als de ander in de buurt is, de ander kan n.l. een handje willen helpen en een gevecht beginnen

-Bij in en uit de deur lopen: let op met langs elkaar heen lopen, zo voorkom je spanning.

-Stuur geen hond van zijn plek terwijl de andere hond zich in een looproute bevindt. Ook dan kan een gevecht beginnen

-Zorg voor voldoende ontspanning en beweging. Ga veel wandelen, geef de honden uitdaging.

-Laat ze apart slapen en rusten na iedere inspanning.

Kauwen

Er zijn twee fases waarin honden veel kauwen: de fase van het tandenwisselen (op een leeftijd van 14 tot 28 weken) en de ontdekkingsfase (op een leeftijd van 6 tot 15 maanden). Om te voorkomen dat uw hond op alles wat in huis ligt gaat kauwen, kunt u hem daarvoor bestemde speeltjes geven. Er zijn allerlei geschikte producten verkrijgbaar. Maak de speeltjes interessant voor uw hond door er samen mee te spelen. Als uw hond kauwt op de speeltjes, moet u hem hiervoor prijzen. Zorg ervoor dat u hond genoeg te doen heeft als u hem alleen laat. Eventueel kunt u, als u uw hond alleen laat, waardevolle spullen verwijderen of uw hond in zijn bench plaatsen (nooit te lang ).

Speels bijten

In een roedel bijten honden elkaar spelenderwijs. Eenmaal bij u thuis zal een hond proberen hetzelfde te doen. Hun tanden zijn echter behoorlijk scherp (vooral pups) en als u met uw hond speelt, kan dit pijn doen. Bied de hond daarom een alternatief aan als hij bijvoorbeeld in uw hand wil bijten. Prijs hem als hij in het speeltje begint te bijten. Neem vooral een speeltje wat zo groot is dat de hond daar makkelijk tijdens het spel in kan bijten en uw handen “buiten spel” blijven. Als uw hond toch in uw hand bijt: stop het spel.

Angst 

Honden kunnen angst vertonen. Angst is in principe een normale emotionele reactie voor mens en dier en nuttig om de overlevingskansen te vergroten door bv te vluchten of te vechten. Adoptiehonden hebben vaak veel meegemaakt en kunnen als gevolg meer angst vertonen. Sommige honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond. Aan U, als baasje,dit ten goede voor hen te keren.

Wat te doen als uw hond angstig is?

Tips:

  • Leer de angst signalen te herkennen van uw hond: staart tussen de poten, likken van de bek, tongelen, gapen,lage lichaamshouding, oren naar achteren, beven,trillen,hijgen verstijven ,maakt contact voor steun of willen zich juist verstoppen. Allemaal tekenen van stress. Leer uw hond “lezen“.   
  • Creëer een eigen veilige plek (bv bench) waar de hond zich kan terugtrekken als deze er behoefte aan heeft. Leg b.v. een deken over de bench voor extra veiligheid.
  • Laat uw hond met rust als de hond zich daar niet prettig onder voelt.
  • Verwacht in het begin nog niet teveel.
  • Heb geduld, geef tijd en overhaast niets. Het kan weken of zelfs langer duren voordat uw hond gewend raakt aan het leven hier.
  • Laat uw hond zijn eigen stapjes maken en forceer hem er niet in.
  • Bouw stapjes rustig op, kijk goed wat uw hond aankan. Is het toch teveel: doe gewoon weer een stapje terug.
  • Maak de omgang met uw hond ten alle tijden positief. Praat tegen hem op een bemoedigende manier. Hij hoort erbij!  Laat uw hond dat merken.
  • Belangrijk te weten: angst kun je niet verergeren d.m.v een positieve ervaring. Wanneer je dus een angstige hond op een prettige manier aandacht geeft of iets lekkers, dan geef je de hond hooguit een prettige ervaring en steun. Troosten mag. U bent de veilige basis voor uw hond en als roedelleider hoort u uw hond te steunen. Het bieden van steun en vertrouwen d.m.v. een vorm van aanraken en lieve woorden op rustige neutrale toon kan geruststellen. We bedoelen daarmee niet dat u de hond enorm moet gaan betuttelen en uzelf zich anders gaat gedragen dan normaal. Doe zoals u altijd doet . Zo bent u een stabiele baken wanneer uw hond het even moeilijk heeft.
  • Vergeet vooral niet de stapjes te vieren die de hond wel maakt.
  • Vaak zie u dan hoe ver de hond samen met u al is gekomen en heeft geleerd!
  • Stress beperkt leren. Als uw hond nog niet veel eigen maakt, bedenk dan dat als de angst vermindert er pas echt ruimte ontstaat voor leerprocessen.
  • Heb vertrouwen in het enorme aanpasingsvermogen van uw hond. Belangrijk is geduld en veiligheid, voorspelbaarheid en een vast dagritme om een hond houvast aan te geven. Als u uw hond langzaam steeds meer ziet ontspannen geeft dit een enorme voldoening.
  • Bij vragen over angst: bel één van de nazorgmedewerkers van DAN. Zij kunnen met u meedenken, mee sparren en wellicht bruikbare tips geven.

 

Tips bij angst om naar buiten te gaan bij uw hond

  • Lijn uw hond de eerste maanden dubbel aan om ontsnappen te voorkomen! (tuigje en halsband).
  • U kunt hem laten wennen door eerst in een rustig gebied met hem te gaan lopen
  • en tevens op stille tijdstippen.
  • Loop zelf ontspannen.
  • Beloon ( verbale beloning i.c.m gelijktijdig een voertje) als uw hond ontspannen mee loopt.
  • Praat op vriendelijke toon en bemoedigend tijdens de wandeling.
  • Maak de wandelingen in het begin kort .Kijk goed wat uw hond aan kan. Bij opbouwende spanning: forceer niets.
  • Neem een vaste route waardoor deze voor uw hond voorspelbaar wordt. 
  • U kunt de wandeling aangenaam maken door bijvoorbeeld een speeltje mee te nemen en met uw hond te spelen als afleiding.
  • Als uw hond hieraan gewend is kunt u naar een drukkere straat gaan
  • U kunt dit zo langzaamaan opbouwen.
  • Het is belangrijk uw hond nare ervaringen te besparen. Maakt uw hond toch iets onplezierigs mee, toon dan niet overdreven veel bezorgdheid, maar doe opgewekt en probeer hem af te leiden met iets waar hij plezier aan beleeft, zoals een speeltje of een snoepje.

Gebruik bij het uitlaten (eerst altijd dubbel aanlijnen): 

  • een halsband met riem  of
  • een goed zittend tuigje (neem je hond mee om te passen)met riem of 
  • een jachtlijn met zogenaamd “dubbele stop“ ( die goed afgesteld moeten zijn). Elke methode heeft zijn voor en nadelen en zo kan het zijn wat voor de een goed werkt voor een andere hond minder geschikt is.

 

Veel plezier en geluk met elkaar !

 

 U kunt Stichting DAN bij vragen uiteraard benaderen, ook als uw hond al langere tijd bij u is. Op de website staan bij "Contact" de actuele telefoonnummers van de Nazorg medewerkers. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen.